Greek Souvlaki – Η ιστορία του

//Greek Souvlaki – Η ιστορία του

Greek Souvlaki – Η ιστορία του

To σουβλάκι είναι ένα από τα πιάτα που μας έχουν κάνει διάσημους σε όλο τον κόσμο!

Από πού όμως ξεκινάει η ιστορία του? Πόσο πίσω πηγαίνει η έμπνευση που οδήγησε στη σημερινή μορφή το σουβλάκι?

Πρώτη φορά διαβάζουμε αναφορά για το σουβλάκι στα ομηρικά έπη!! Ναι, τόσο πίσω!! Ο Αχιλλέας ψήνει στη θράκα κομμάτια κρέατος, ενώ ο Ηγήσιππος στο έργο «Δειπνοσοφισταί» του Αθήναιου, στον οδηγό μαγειρικής που έγραψε, το Οψαρτυτικό, αναφέρει ένα πιάτο με το όνομα Κάνδαυλος, που περιέχει κομμάτια κρέας, τυρί, πίτα και άνηθο και σερβίρεται με ζουμί.

Στον 1ο αιώνα γίνεται αναφορά στο σουβλάκι με εντόσθια. Στην Κωνσταντινούπολη αρκετά αργότερα πωλείται στο δρόμο το σουβλάκι με πίτα από μικροπωλητές.

Το 1924 αρχίζει να κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του στην Αθήνα με τον Ισάκ Μερακλίδη, που έρχεται από την Αίγυπτο και ανοίγει το πρώτο σουβλατζίδικο στην Νίκαια. Το όνομα αυτού «Αιγυπτιακόν», το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.

Το 1951 στη Λειβαδιά αρχίζει να σερβίρεται το καλαμάκι με τη φέτα ψωμί!

Στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών το σουβλάκι εξελίσσεται γίνεται με διάφορα κρέατα, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, γίνεται πιο υγιεινό με αλάδωτη πίτα ολικής, ενισχυμένο με πατάτες και διάφορες σος και γίνεται κάτι σαν εθνικό φαγητό των Ελλήνων. Οι τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα και δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσουν το “Greek souvlaki”.

Το σουβλάκι είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, έχει καταχωρηθεί ως street food και αν σερβιριστεί με λαχανικά, θεωρείται ένα πλήρες γεύμα!

2017-09-05T10:13:40+00:00

Leave A Comment